Karadeniz’de av sezonu 1 Eylül itibariyle başlayacak. Oltacılar ise, 15 Ağustos tarihinde ağlarını denize bırakacak. ‘Vira bismillah’ diyen balıkçılar, bu sene de umutla balık avlayacak. Zonguldaklı balçıklılar, geçen sene palamut avının fazla olması nedeniyle lüfer ve çinekop bolluğu bekliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan; “Oltacılar için 15 Ağustos'ta genel avlanma için 1 Eylül'de av sezonu başlıyor.
Geçen sene palamut balığı çok oldu, çinekop ve lüfer avlanmadı. Bu sene nasip olursa umudumuz çinekop ve lüfer'de, palamut da umudumuz ama; şu anda denizlerimizde mezgit balığı, istavrit avlanıyor. Oltacılar yani kıyı balıkçıları avlıyor. Zonguldak ekonomisine bunun katkısı çok az ama umutluyuz. Bir sene balık çok olur, bir sene az olur ancak palamutun geçen sene çok aşırı fazla avlanması bu sene palamutun olmayacağı izlenimi veriyor ama hiç belli olmaz. Küresel ısınmalar balık popülasyonunu çok etkiliyor. Bu sene lüfer, çinekop, istavrit ve peşine hamsi başlayacak palamut başlayacak.” dedi.
BALIKÇILAR HAMSİ AVINA KARŞI
Öte yandan Kayhan, bu sene balık avının yapılmaması gerektiğini de işaret etti. Hamsinin biyolojik gelişimini tamamlanamadığını belirten Kayhan; “Hamsiden bahsetmişken bu sene hamsinin avlanmasını istemiyoruz, genel olarak kooperatifler hamsinin avlanmasını istemiyoruz. Hamsi avlanması bir sene nadasa bırakılsın çünkü, hamsinin boyu ölçüyü kurtarsa bile biyolojik gelişimini tamamlayamadı. Boyu 9-13 santimi kurtarıyor ancak çoğunluğu fabrikalara gitti halkın masasına sofrasına gitmedi gelişimini tamamlayamadı.
Lüfer sıcak suyu seven bir balık, bizim termik santrallerimiz var, termik santrallerden denize akıtılan sıcak su denizlerimizde ısınmaya neden oluyor. Şu anda Filyos bölgesinde lüfer var ama doğalgaz tesisleri yüzünden avlama yasak stratejik alan olduğu için avlanmaya izin verilmiyor.
Sezon başında hamsinin nadasa bırakılmasa bile 1-2 ay geç avlanmalı balık gelişimini tamamlamalı. Karadeniz nehirleri bol olan bir deniz, avantajları çok fazla o yüzden balığı lezzetli.” ifadelerine yer verdi.
Haber: Duygu ELMA ÖZFİDAN