Türkiye genelinde 15 Nisan’da başlayan yasak dönemi 1 Eylül itibarıyla sona eriyor. Gır gır tekneleri bu gece denize açılarak av sezonu başlatmış olacak. 

Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, yeni sezonun hayırlı olmasını dileyerek balıkçılık sezonuna dair açıklamalarda bulundu. Kayhan, geçen senenin palamut balıkçılığı açısından güzel geçtiğini ancak şuana kadar denizlerde palamuta rastlamadık dedi. Geçen seneye göre palamutun daha az olacağını ama lüfer ve hamsinin bol olmasını umut ettiklerini açıkladı. Ayrıca vatandaşların bu sene balığı daha pahalıdan yiyeceğini de belirterek mazot ve av ekipmanlarının balığın fiyatında etkili olduğunu söyledi.

Başkan Kayhan’ın açıklaması şu şekilde;
“Bir Eylül’de nasip olursa balıkçılık sezonumuz açılmış olacaktır. Bu sezon balıkçılarımıza ve tüm camiamıza hayırlı olsun öncelikle. Geçen sene balıkçılık açısından palamutçuluk açısından çok güzel geçti ancak şuana kadar palamut’un yüzünü görmüş değiliz. Bunun yanında çok tor geçişi oldu Karadeniz’e torik yavruları bırakıldı denize şu an avlananlar torik yavruları palamut değil. Halkımızın ucuz balık yiyebilmesi için muhakkak endüstriyel balıkçılığın olması lazım yani kıyıbalıkçılığının halka yansıması çok olur ve pahalı olur. Endüstriyel balıkçılarla konuştuğumuzda ve reislerden edindiğimiz bilgilerde geçen seneye nazaran palamutun çok az olacağını hamsi balığının ve lüfer balığının bol olacağını tahmin ediyoruz. Ancak hamsinin şimdi avlanmasını istemiyoruz, şimdi avlanan hamsi fabrikalara gidecektir yem olarak. İstiyoruz ki ekimin 15’inden sonra hamsi avcılığı yapılsın, deniz soğusun balıkta istenilen biyolojik gelişimini sağlasın ve halkada yenilecek şekilde sofralara gelsin diyoruz. Bunun yanında halkın balığı olan istavrit balığını malasef bu sene denizlerimizde göremedik. İnşallah denizler soğuduktan sonra kuyulardan çıkar istavrit balığı tekrar balıkçılarımızın oltalarına ve ağlarına takılarak halkımıza sunumunu yapacağız. 

“BU SENE BALIĞI PAHALIYA YİYECEĞİZ”

Balıkçılarımızın çoğu son hazırlıklarını yaptılar ancak şunu çok ifade etmek istiyorum bu sene halkımız geçen seneye nazaran balığı biraz pahalı yiyecektir. Akaryakıt fiyatları, av ekipmanlarının çok pahalı olmasından dolayı biraz pahalı olacaktır ama hamsi balığı yine halkın balığı inşallah bol olur halkımızın sofralarına yansır. 

“SICAKLAR BALIĞI DİBE KAÇIRIYOR”

Küresel ısınmadan dolayı denizin bir soğuk bir sıcak olması her canlıyı etkilediği gibi balığında etkiliyor. Sıcak olduğu zaman balık dağılır kendisini serine atmaya çalışır yani daha derinlere çeker, kuyulara çeker. Kuyu dediğimiz yerler denizde ovalık bir yer balığın saklandığı yerdir burası o yüzden ısınmanın bu kadar etkisi vardır. Şu aralar biz bile denize girdiğimiz zaman dip tarafı çok soğuk üst tarafı daha sıcak. Geçenlerde dibi 6 derece üst kısmı ise 10 dereceydi bu kadar soğuktu deniz tabiki balığı etkiliyor. Balık kendine açık kanallara çekiyor derin sulara çekiyor ancak biraz ısındığı zaman yalı kısmına düşer Buda endüstriyel ve kıyı balıkçılığına yarar.

Haber:Batuhan DARAKCI