Zonguldak

“Facia geliyorum diyor, sorumlular kulak üstüne yatıyor!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ı Ankara ve İstanbul’a bağlayan şehirler arası yollardaki tehlikelere bir kez daha dikkat çekti.

Loading...

Karayollarında peş peşe meydana gelen trafik kazalarına ve günlerdir devam eden heyelan olaylarına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Yavuzyılmaz, yetkililere “İlla bir facianın yaşanması mı gerekiyor?” diyerek seslendi.

Zonguldak - Ankara karayolunun 10. kilometresindeki heyelan bölgesinin, trafik can ve mal güvenliği bakımından son derece tehlikeli bir hal aldığının altını çizen Milletvekili, kazaların göz göre göre geldiğine işaret ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

*“Facia ben geliyorum diyor, sorumlular kulak üstüne yatıyor”*

“Zonguldak’ın şehirler arası yollarındaki trafik tehlikelerine yıllardır dikkat çekiyor, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini tehdit eden bariyer eksiklikleri, heyelan tehlikeleri ve kaza riski yüksek kesimleri konularında yetkilileri uyarıyoruz. Meclise farkı tarihlerde sunduğumuz önergelere verilen yanıtlarda ‘önlemleri almaktayız, incelemeler yapmaktayız, çalışmalara başlanılacaktır’ deniliyor ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını bütün Zonguldak halkı olarak yaşayarak görüyoruz. 
Vatandaşlarımız, son derece tehlikeli koşullarla araç kullanmaya mecbur bırakılıyor, alınmayan önlemlerle kazalara adeta davetiye çıkartılıyor. Çalışmalara zamanında başlanılmaması ve yıllarca bitirilmemesi kaza risklerini sürekli arttırıyor. Karayollarında peş peşe meydana gelen trafik kazalarına ve günlerdir devam eden heyelan olaylarına rağmen sorumlular adeta kulaklarının üstüne yatan bir tutum sergiliyor.

*“Bu yollar Zonguldaklılar için sırat köprüsünden beter”*

Bunun son örneği Ankara yolunun 10. kilometresindeki heyelan. Burada geçtiğimiz yıllarda çok büyük bütçelerle bir takım çalışmalar yapıldı ama heyelan hiç durmadı. Yakın zamanda yapımına başlanılan çelik ağ örgüsünün de heyelanı durdurmada tek başına yetersiz kalacağı daha öncesinden öngörülemedi. Üstelik bu çalışmanın bile yağışların ve buna bağlı heyelan olaylarının sıklaştığı kış ayları öncesinde neden tamamlanmadığı sorusunun yanıtlanması gerekiyor.  Bölgede bir taraftan dağdan kopan dev kayalar yola düşüyor, diğer taraftan bariyer bulunmayan kısımda araçlar uçuruma düşme tehlikesi yaşıyor. Hava karardığında durum daha tehlikeli bir hal alıyor. Bölgede tek bir tane ışıklı trafik ikaz işareti, levhasının bulunmaması kabul edilebilir bir durum değil. Vatandaşlarımız bu kesimden geçerken adeta ecel teri döküyor. Bu yollar Zonguldaklılar için sırat köprüsünden beter bir hal almış durumda. 

*”Önlemlerin alınması için illa bir facianın yaşanması mı gerekiyor?*

Zonguldak’ın yollarındaki tehlike, karayolu trafik kaza istatistiklerine de yansımış durumda. 2002 yılında ilimiz genelinde 485 trafik kazası meydana gelirken TUİK’in açıkladığı son 2022 yılının verilerine göre bu sayı % 152 artışla 1221’e ulaşmış durumda. Yine ilimiz genelinde son beş yılda 5 bin 536 maddi hasarlı, ölüm ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. 2023 verileri henüz yayınlanmazken, *2022 yılı verileri tüm zamanların rekoru oldu.* Aynı şekilde ilimiz nüfus sayısı ve taşıt sayısına kıyasla kaza istatistiklerinde başları çekiyor. Teknolojik gelişmelere rağmen, trafik kazalarındaki artış hız kesmek bir yana katlanarak artıyor. Zonguldak’ın yollarında alınmayan tedbirler, altyapı yetersizlikleri ve denetimsizlikler kaza sayılarını üzücü boyutlara ulaştırıyor. 

İlimiz genelinde kazaların sık yaşandığı ve kaza riski yüksek kısımlarla ilgili olarak risk haritaları oluşturmaya devam ediyoruz. Yollarımızdaki bariyer eksikliklerini, heyelan tehlikesi olan kısımlarını kilometre kilometre tespit ederek Meclise bir kez daha soru, araştırma önergeleri verdik. Buradan yetkilere bir kez daha soruyorum. Önlemlerin alınması için illa bir facianın yaşanması mı gerekiyor?”