CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ ERTUĞRUL " Emekli çiftçilerimiz en düşük emekli maaşıyla ayakta durmaya çalışırken, aynı zamanda arazilerini ekip, işleterek, ek kazanç sağlamaya çalışıyor, üretime de katkı sağlıyor. Emekli çiftçilerimiz de 7464 sayılı Kanun’la verilecek olan 5.000 TL ikramiyeden faydalanabilmeyi bekliyor." diye konuştu.
Gösterdiğimiz tüm tepkilere rağmen 25 Ekim 2023 tarihli TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sadece çalışmayan emeklilerimize 5.000 TL tutarında bir defaya mahsus ödeme yapılması kararlaştırılmıştır.
Defalarca kez emekliler sizden sadaka istemiyor, günü kurtarmak değil insanca bir yaşam sürmek istiyor dedik. Hiç değilse çalışmayan emeklilerin de yasaya dahil edilmesi, ikramiye miktarının da 15.000 TL olarak belirlenmesi yönünde önerge sunduk. Önergemiz AKP-MHP oyları ile reddedildi. Tepkilerimizi bu kanun teklifinin görüşmelerinin sürdüğü tüm genel kurullarda tekrarladık. Günün sonunda, vatandaştan kopuk, koltuklarında oturup el kaldırıp indirerek yasa yapma yöntemini benimsemiş iktidar mensupları nedeniyle bu teklif yasalaştı.
Şimdi de halkın tüm kesimlerinden mağduriyetler geliyor. Mağdur olan bir kesim de Çiftçi Kayıt Sistemine kaydı bulunan, tarımsal bağkur sistemine dahil olarak çalışma yaşamına devam etmekte olan emekli tarım üreticilerimiz.
Ülkemizde tarım sektörünün yapısal sorunları, son yıllarda hızla artan girdilerdeki fiyat artışları ve doğal afetler çiftçilerimizin üretim maliyetlerini günden güne artırmaktadır. Yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, 2022 yılı itibarıyla tarımın Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla içerisindeki payı yüzde 6 buçuktur. Yine 2022 yılında 4,6 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektörü, 29,8 milyar dolar ihracat yaparak, 6,6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Ayrıca tarım sektörü, 306,3 milyar lira bitkisel üretim, 108,6 milyar lira hayvansal üretim değerine ulaştı. Bu olumlu göstergelere rağmen tarım sektörünün emektarları olan çiftçilerimiz, Türkiye ortalamasının üçte biri oranında kişi başı gelir elde ediyor.
Şu an tarım sektöründe çalışanların büyük bir çoğunluğu emeklilerimizden oluşmaktadır. Tarım Bağ-kur ve diğer meslek gruplarından emekli olan çiftçilerimiz emekli olduktan sonra tarımsal arazisini ve hayvanını satmıyor. Çalışmayan emeklilere verilecek bu 5.000 TL’lik ödeme de çoğu çiftçimizin devletten aldığı destekten fazladır. Örneklersek, Devlet yaklaşık 10 yıldan bu yana dönüm başına 170 TL destek ödemesi yapıyor. Yani 10 dönüm fındık bahçesi olan 1700 TL alıyor.
Emekli olan çiftçilerimiz en düşük emekli maaşıyla ayakta durmaya çalışırken, aynı zamanda arazilerini ekip, işleterek, ek kazanç sağlamaya çalışıyor, üretime de katkı sağlıyor. Emekli çiftçilerimiz de 7464 sayılı Kanun’la verilecek olan 5.000 TL ikramiyeden faydalanabilmeyi bekliyor.
Emekli ikramiyeleri ülkenin büyük bir çoğunluğunu ilgilendiren bir mesele. Hele ki böylesi enflasyonist bir ortamda ücretliler içerisinde en mağdur sınıfı oluşturan kesim emekliler. Böyle bir meselede eşitlik ilkesine aykırı şekilde bir kanun ortaya konursa mağduriyetler bununla da sınırlı kalmayacaktır. Emeklilere 7.500 TL aylığı reva görerek yoksulluğa mahkum eden iktidar, 100. Yıl dolayısıyla verilen 5.000 TL ikramiyeyi çalışan emeklilerden sakınarak büyük bir ayıba daha imza atmıştır. Bu nedenle de Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, bu düzenlemenin iptali için dilekçemizi Anayasa Mahkemesi’ne 10 Kasım’da teslim ettik.” Dedi.