Kasım ayında yükselmeye başlayan kırmızı et fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Yaşanan artışlarla kıymanın kilogram fiyatı 600 liradan 650-680 liraya, yerli dana kuşbaşı ise 600 liradan 700 liraya yükseldi. Marketlerde ise kıyma fiyatı 350 liradan 420-450 liraya, ithal dana kuşbaşı ise 490 liradan 550 liraya çıktı.
Ulusal Et Konseyi, bu fiyat artışlarının birkaç önemli sebebe dayandığını ifade ediyor. İlk olarak, yetersiz süt fiyatları nedeniyle süt ineklerinin erken kesime gönderilmesi, hayvan sayısında azalmaya ve et arzında düşüşe neden oldu. Yem fiyatlarındaki yüzde 70’lik artış ise hayvancılık maliyetlerini yükseltiyor. Kışın gelmesiyle hayvanların ahırlara çekilmesi, yem tüketimini ve maliyetlerini artırırken, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar da sektörü olumsuz etkiliyor.
FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ et fiyatlarındaki artışın geçici bir durum olmadığını ve yanlış tarımsal politikalar sonucunda üretim ve tüketim dengesinin bozulduğunu söyledi. Yalçındağ, “Ülkemiz et üretiminde kendine yeterken, ithalata bağlı kalmak sorunlara yol açıyor. Fiyat dalgalanmaları kasapların iş yapma kabiliyetini olumsuz etkiliyor” dedi.