Zonguldak

Kömür Kongresi amacına ulaştı

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Türkiye 23. Uluslararası Kömür Kongresi ve Sergisi'nin amacına ulaştığını söyledi.

Erdoğan Kaymakçı, TMMOB Maden Mühendisleri Odası'nca yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyenin katılımıyla Zonguldak Dedeman Otel'de 12-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen 23. Uluslararası Kömür Kongresi ve Sergisi'ni değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, kongrenin amacına ulaştığını belirterek şunları söyledi; "Maden Mühendisleri Odası olarak 1978'den itibaren 2 yılda bir düzenliyoruz. 12-13 Eylül tarihlerinde de 23.'sünü yaptık. 2000 yılında ortaya çıkan pandemi nedeniyle biraz aksadı ama tekrar rutin bir hale gelecek. Bundan sonraki süreçlerde bu kongrelerle birlikte maden makineleri ve donanımlı sergisi de açmış olduk. Bu sergiye kömür üreticisi firmalar ve tedarikçi firmalar da katılım sağladılar."

Kongrenin temel amacı, kömür sektöründe ulaşılan güncel teknolojik ve bilimsel gelişmeleri yakından tanımak, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sektörün yaşadığı sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini tespit etmekti. Ayrıca, ülkemiz madenciliğinin bilimsel yöntemlerle uygulanmasına katkı koymak, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinden taviz vermeden öz kaynaklarımızın ülke ekonomisine ve ekonomik refahın arttırılmasına katkı sağlamanın yollarını aramak için bu konuda birçok şeyi gerçekleştirdik.

Bu kongrede akademisyenlerimiz ve meslektaşlarımız tarafından üretilen bilimsel ve teknik çalışmalar en geniş kesimlerle paylaşılmış ve tartışılmıştır. Böyle bir platform oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu kongrenin de ana başlıkları, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilimsel makaleler, bildiriler ve tartışmalar olmuştur.

Madencilik politikaları konusunda değerlendirmeler yapılmış, yerli ve milli madencilik politikası gibi konulara önem verilmiştir. Aynı zamanda özelleştirme, rödovans ve taşeronlaşma konularında da tartışmalar yaşanmıştır.

Hem TTK bazında hem de maden olarak bunlar değerlendirilmiştir. KİT reformu son günlerde hem Zonguldak yerel kamuoyunu hem de hükümetin uygulamış olduğu KİT reformu konusunda tartışmalara neden olmuştur.

Sektördeki üretim ve istihdam sorunları ele alınmış, madencilik, çevre ve insan konularında görüşmeler sürdürülmüştür. Enerji ve kömür değerlendirmesi yapılmıştır.

Öncelikle yerli kömürden taşmaların sağlanması konusunda tespitler yapılmıştır. Son olarak da kamu kurumlarında kadrolaşma konularında tartışmalar değerlendirilmiştir.

Biz kongrenin bu başlıklar altında yürütülen amacına ulaştığını düşünüyoruz. Ülke çapında, ülkenin dört bir yanında çalışan meslektaşlarımızla bir araya geldik. Hem kişisel sohbetlerimizde hem de açık olarak ele alınan konularda değerlendirmeler yapıldı.