Zonguldak

Mahkeme kararını verdi: İmar Revizyon planı iptal oldu!

TMMOB Mimarlar Odası  Zonguldak il Temsilcisi Ece Bakioğlu,  mahkeme kararıyla Revizyon İmar Planlanın iptal edildiğini açıkladı.

Kamu yararına olmadığı, planlama bilimine ve ilkelerine uyulmadığıiçin, belgelerle yaptığımız itirazlarımıza rağmen, belediye meclisince kabul edilen Revizyon İmar Planları mahkeme kararıyla iptal edilmiştir.

Belediyeye yaptığımız itirazlarımızda ve dava dilekçemizde açıkladığımız üzere, planın kamu yararına olmadığı, planlama ilkelerine uyulmadığı gibi birçok hata ve eksiklikleri bilirkişiler de tespit etmiştir ve raporları sonrası sayın mahkeme heyeti de 24.10. 2024 tarih 2024/1356 sayılı karar ile revizyon imar planlarını oybirliğiyle iptal etmiştir. Bu kararla Zonguldak Belediyesinin sınırları içini kapsayan, yaklaşık 2500 hektarlık alanın tümü, imar planı olmayan plansız alan durumuna düşmüştür.

Yasalar gereği, planın iptal edildiği güne kadar verilen tüm imar durumu belgelerinin ve tüm yapı ruhsatlarının iptal edilmesi, kullanma izni almayan tüm inşaatların mühürlenerek durdurulması,bu plana göre yapılan tüm işlemlerin iptal edilmesi gerekmektedir.Bu durdurma ve iptal işlemlerinin yetkililerce gerçekleştirilmemesi suç sayılmaktadır.

Bu sorunlar yumağından çıkışın tek yolu, Zonguldak Belediyesininacilen yeniden revizyon imar planları yaptırmasıdır. Revizyon imar planlarının yapım süreci uzun sürmektedir. Ancak, kentimizin uzmanlarınca plancı firmaya önerilecekler ve bilimsel tespitler daha önceden belirlenip, işin hemen başında plancı firmaya sunulursa,sürecin oldukça kısa ve verimli olacağı ve kentin ihtiyaç, gelecek planlamaları ve toplum yararına daha uygun olacağı görüşündeyiz.

Bu görüşlerimiz doğrultusunda Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği olarak önerimiz; öncelikle, yapılacak revizyonplanlarının kapalı kapılar arkası görüşmelerle, pazarlıklarla değil,katılımcılıkla ve ortak akıl ile hazırlanmasıdır. İmar Planlarının halk için yapıldığı söylenmesine rağmen hazırlığının içinde kentin paydaşları hiçbir zaman olmamıştır. Kentin demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve halk; alınacak planlama kararlarındasürece dahil edilmemiştir. Halktan yana belediyecilik; her türlü planın hazırlanmasında yapılması gerektiği gibi, imar planlarının da, halk ile birlikte, danışarak, paylaşarak, ortak akılla hazırlanmasınıgerektirir.

Bunun için de belediyenin yapması gereken ilk iş; hemen bugünden başlayarak, başkanlığını Belediye Başkanının yaptığı, konunun uzmanı meslek odaları temsilcilerinin de içinde olacağı, geniştabanlı bir “İMAR DANIŞMA KURULU” oluşturmak olmalıdır.Kurulda, iptal edilen planın doğruları ve yanlışları tartışılmalı, planlarda çözümü istenen önemli kentsel sorunlar ve çözümler belirlenmelidir.

Böylece kentin fiziki, doğal ve kültürel değerlerini korumak ve geliştirmek, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, nüfusunu artıracak ekonomik itici güçleri belirlemek, yaşam kalitesi yüksek sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak mümkün olacaktır. Bu ilkeler çerçevesinde hareket edecek olan İmar Danışma Kurulutespitleri ve önerileri ile planları yapacak olanlara yol gösterecek, süreci ve sonucu daha verimli, bilimsel ve sürdürülebilir kılacaktır.

Umuyoruz ki Zonguldak’ın şehirleşme sürecini modernize etmeyi ve bölgenin genel yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen, kentin gelişim potansiyelini artıran ve şehirleşme ihtiyaçlarını karşılayan, yerel yönetimlerin ve bölge sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan yeni bir planlama yapılması mümkün olur.