Zonguldak

Muhtarlar valilik önünde tören düzenledi!

Zonguldak'ta 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Valilik önünde tören düzenlendi.

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanlığı Valilik önünde çelenk koyma töreni gerçekleştirdi.
Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Kılav'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Tören'e Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Amele Birliği Başkanı Veli Köktürk,
Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, daire müdürleri ve muhtarlar katıldı.
Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Kılav, törende şu konuşmayı yaptı:
"Muhtarlık müessesesi ikinci Mahmut'un fermanı ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulmuş, 2015 yılında çıkartılan 11 no'lu başbakanlık genelgesiyle de 19 Ekim günü muhtarlar günü Olarak ilan edilmiştir. Dolayısıyla bu yıl muhtarlar günümüzün 9.cusunu kutlamaktayız. 
Bugünün muhtarlar günü olarak ilan edilmesini sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Yerel yönetimler gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerek kamu hizmetlerini halka sunulmasında yükümlülük yüklendikleri sorumluluklar sebebiyle yerel halkın yönetimine katılılması Ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi ise köy ve mahalle yönetimleridir. Muhtarlık müessesesi kurulduğu yıl olan 1829'dan günümüze 195 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Genel ve yerel sunumun ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan önemli bir yerel yönetim birimidir. Muhtarlık Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleriyle ortaya çıkmış bir kavramdır. 
Muhtar kelime anlamı itibariyle söz sahibi seçilmiş, söz sahibi, seçilmiş, eren ve ihtiyar anlam anlamları taşımakla birlikte demokrasi zincirinin ilk halkasını oluşturan, milletin teveccühünü ve itimadını kazanmış, halkın bizzat destek işidir. 

Muhtarlar bulundukları köy ve mahallelerde hem devletin, hem de milleti temsil etme gibi bir görevi yürütmektedir. Muhtarlık müessesesinin bize göre en önemli işlevi, vatandaşla devlet kurumu arasında bir köprü görevi görerek iş yükünü azaltması ve vatandaşa en yakın aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdı.
 
Muhtarlık müesseselerini daha iyi hizmet verebilmeleri için mevcut köy ve mahalle kanunları yeniden tanımlanmalıdır. Belediyelerin mahalleleri ilgilendiren konularla ilgili mahalle yönetimini muhatap alma zorunluluğu olmalı ve bu zorunluluk yasal hale getirilmelidir.  
Muhtarların mahallelerini ilgilendiren, kanunların görüşüldü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve bu komisyonlarda oy kullanma hakları olmalıdır.
5393 sayılı belediyeler kanunun dokuzuncu maddesinince F bendi  içindeki muğlak ifadeler değiştirilerek yerine daha net ve bağlayıcı ifadeler kullanmalıdır.
5490 sayılı nüfus hizmetleri kanunu nda değişiklikler yapılarak, adres kayıt Sistemi yeniden düzenlenmelidir.
Muhtarların yetkileri ve sorumluluk alanları  yeniden belirlenmeli seçimlere de aylık adaylık  adaylık müracaatında bulunarak girmeleri sağlanmalıdır.
Muhtarlık müesseselerinin daha sağlıklı ve örgütlü bir yapıya kavuşa bilmeleri için Türkiye muhtarlar birliği mutlaka kurulmalıdır.
Tüm muhtarlarimızın 19 Ekim muhtarlar gününü kutluyor ve görevlerinde başarılar diliyorum."