Zonguldak TJOD Şube Başkanı Prof.Dr. Müge Harma Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı hakkında yazısını yayımladı.
Prof.Dr. Harma yayımladığı yazısında:
"Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikleri tüm illerimizde yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörü bir virüstür. Bu virüsün adı HPV: İnsan Siğil Virüsüdür. Virüsün bulaşma yolu sıklıkla cinsel münasebetledir. Erken yaşta cinsel yaşamın başlaması, cinsel partner sayısının birden fazla olması virüsün bulaşma riskini arttırabilen durumlardır.
Bu kanser ayrıca , çok doğum yapma, erken yaşta doğum yapma, sigara kullanımı, kötü beslenme zayıflamış bağışıklık sistemleri ile de sık görülmektedir.
Rahim Ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir. Virüs yıllar içinde rahim ağzında harabiyet oluşturarak kanserleşir. Bu aşamalarda Tarama Testlerini düzgün yaptıran kadınlar kansere karşı korunmuş olurlar. Başlangıçtaki virüsün oluşturduğu harabiyeti tedavi etme şansı yüzde yüze yakındır. Bundan dolayı Smear ve Virüs Taramaalrının düzgün aralıklarla yapılması hastalıktan ve kanserden kadını koruyacaktır.
Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?
Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerinin bağlı birimi olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) , Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.
HPV testi; rahim ağzındaki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün (Human papilloma virüsü) rahim ağzı hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir.
Pap smear testi; uygun şekilde tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olan prekanseröz durumları (rahim ağzındaki hücre değişiklikleri) arama esasına dayanan bir testtir.
HPV Aşıları Virüse Karşı Korur:
HPV virüsüne karşı koruyan aşı cinsel ilişki başlamadan ve tercihan 9 yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her kadına uygulanabilmektedir. Erkeklerde de HPV aşısı 26 yaşına kadar uygulanmaktadır. 9–26 yaş aralığında olan bütün erkekler HPV aşısı yaptırabilmektedir ve bu gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır.
Kanserden korunmanın yolu düzenli muayene ve taramalardır…
Hepinize Sağlıklı Günler dileriz…
Prof.Dr. MÜGE HARMA
Zonguldak TJOD Şube Başkanı" ifadelerine yer verdi.