POSBIYIK: YAĞLI DİREK YARIŞLARI EREĞLİ’NİN BİR GELENEĞİDİR, GERİ İSTİYORUZ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda, Kdz. Ereğli’nin bir geleneği olan Yağlı Direk Yarışlarının kaldırılmasına Ereğli halkı adına tepki gösterdi.

Yağlı Direk Yarışları çocukluğumuzdan beri Ereğli’nin bir geleneğidir, geri istiyoruz’ diyen Başkan Posbıyık; “Ayrıca 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamasının kendi gününde değil de 3 Temmuz’a ertelenmesi kabul edilemez” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Bölge Liman Başkanlığı’nın önerisi ve Kaymakamlığın oluru ile Yağlı Direk Yarışlarının kaldırılmasına ve kutlama gününün ertelenmesine Ereğli halkı adına tepki gösterdi.

“Yağlı Direk Yarışları çocukluğumuzdan beri Ereğli’nin bir geleneğidir, geri istiyoruz” diyen Başkan Posbıyık şunları söyledi:

“1 Temmuz 1935 yılından itibaren kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, milli bir bayramdır. 

Kdz. Ereğli, doğal limanı ve coğrafi konumu itibariyle de bir denizci kentidir. Yağlı Direk Yarışları ise bizim çocukluğumuzdan beri süre gelen 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları geleneğimizdir.

Pandemi sürecinde ara verilen bu kutlamaların, bugün hiçbir geçerli gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi Kdz. Ereğli halkını ve bizleri derinden üzmüştür.

Bölge Liman Başkanı tarafından 21 Haziran tarihinde basına yapılan bir açıklamada;

“Yağlı Direk Yarışlarında kullanılan gres yağı, denizi kirletiyor” denilmektedir. 

Acaba gemilerden boşaltılan sintine suları içinde aynı hassasiyet gösteriliyor mudur? Yada sintine suları nedeniyle gemi ticaretine izin verilmiyor mu?

Gelenekleri yaşatmak, gerekli tedbirleri almaktan geçer.

Yağlı Direk Yarışlarına öncülük eden Bozhane Gençliği, deniz kirliliğine ve denizdeki yaşama en fazla saygı ve özeni gösteren kesimlerin başında gelir. 1 saatlik yarışmada gress yağından oluşabilecek kirliliği (!), belediyemiz su altı arama kurtarma ekipleri ve dalgıçlarla birlikte yarım saatte temizlerler. Ayrıca 200 metre kare alandaki etkinlikte oluşabilecek kirliliği günümüzde bertaraf edebilecek her türlü teknolojik imkan vardır.

Bu gerekçeler Kdz. Ereğli’nin geleneklerinin yaşatılmasının önünde bir engel değildir. 

Bazı yönetim kademelerinde dile getirilen maddi imkansızlıklar da gerekçe gösterilemez. Eskiden Liman Başkanlığı ve Deniz Ticaret Odası bir araya gelir, biz de Kdz. Ereğli Belediyesi olarak gerekli desteği vererek geleneklerimiz en güzel şekilde yaşatılırdı.

Kdz. Ereğli, bir çok acentesi bulunan denizci bir kenttir. Hiçbir mazereti kabul etmez.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Yağlı Direk Yarışlarının ertelenmesi Kdz. Ereğli halkını ve bizleri ne kadar üzmüşse, kutlama tarihinin 1 Temmuz’da değil de 3 Temmuz’a alınması bu üzüntümüzü katlamıştır.

Bayram tatili, bu kutlama gecikmesine mazeret olamaz çünkü 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı da milli bir bayramdır. Gününde kutlanması gerekir. Ereğli halkının iki bayramı bir arada kutlamasında ne sakınca vardır.

Bugüne kadar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın, 30 Ekim’de ya da birkaç gün sonra kutlandığı görülmüş müdür?

Karar alanların, karar verenlerin bu millete karşı, Ereğli halkına karşı bir sorumluluğu olduğunu unutmaması gerekir. 

Yağlı Direk Yarışları geleneğimizdir, geri istiyoruz. 1 Temmuz denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Milli bir Bayramdır, gününde kutlanmalı.”