Dünyanın dört bir köşesinden gelen bilim insanlarının katıldığı kongrede, Prof. Dr. Mehmet Haberal'a ilgi yoğundu. Dünya Yanık Derneği'nin 2006-2008 yılları arasında başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Haberal'ın onur konuğu olarak katılımı, kongreye olan ilgiyi de arttırdı. Başkent Üniversitesi'nin kongredeki standına da bilim insanları büyük ilgi gösterdi. Prof. Dr. Haberal, Queen Elizabeth hastanesinin yanık ünitesinde de incelemelerde bulundu. 

Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ay yıldızlı Türk Bayrağını yine en tepede dalgalandırdı. 1975 yılının Temmuz ayında Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü'nde Yanık ve Organ Nakli Ünitelerini kurarak, bu alanda Türkiye'de yanık tedavisinin ilerlemesinin ateşleyicisi olan, kurduğu  dernekler ve uluslararası kongrelerle önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Mehmet Haberal, İngiltere'de Dünya Yanık Derneği'nin uluslararası 22. kongresinin onur konuğuydu. 

Prof. Dr. Haberal, Dünya Yanık Derneği'nin 2006 ile 2008 yılları arasında başkanlığını da yürütmüş ve seçkin  kongrelere ev sahipliği yapmıştı. Prof. Dr. Haberal, Dünya Yanık Derneği'nin 50. yılında da İstanbul'da kongre düzenlemişti. Transplantasyonda olduğu gibi Türkiye'de ve dünyada yanık tedavisinin gelişmesinde de büyük role sahip Prof. Dr. Mehmet Haberal, Birmingham'daki kongrede ilgi odağı oldu. 

Ekibiyle birlikte kongrede yer alan Prof. Dr. Haberal'a dünyanın dört bir köşesinden gelen bilim insanları yoğun ilgi gösterdiği gibi, Prof. Dr. Haberal'ın yer alması kongreye olan katılımı da artırdı. Prof. Dr. Haberal, İngiltere  dönüşü Esenboğa havaalanında değerlendirdi, kongreyi. İngiltere Yanık derneği ile Dünya Yanık Derneği'nin birlikte organize ettiği kongrede, bilimsel çalışmalar bir kez daha ortaya konuldu. Binin üzerinde katılımcı ile Başkent Üniversitesi'nin bildirimleri de kongrede bilimsel çalışmalara destek verdi.

Prof. Dr. Mehmet Haberal, İngiltere'de bulunduğu sırada Queen Elizabeth hastanesinde de ayrıntılı incelemelerde bulundu. Hastanenin yanık ünitesini de gezen ve yetkililerden bilgi alan Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye'nin bu konudaki katkılarının devam edeceğine işaret etti. Mayıs 2025 te Ankara’da yanık kongresi düzenleyeceğini de duyurdu. 

Prof. Dr. Haberal ilk yanık ünitelerini kurmasının yanı sıra bu alanda bir çok ilke imza attı. Bu katkıları, onu bir kez daha  dünya genelinde saygıyla anılan ve aranan bilim insanı olarak öne çıkardı. Başkent Üniversitesi'nin kongredeki standına da bilim insanları büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar Prof. Dr. Mehmet Haberal ile fotoğraf çektirmek için adeta sıraya girdi.

Ayrıntıları İngiltere’de Haberal’a eşlik eden ve çektiği görüntüleri Kanal B ile paylaşan başkent üniversitesi genel koordinatörü Feyyaz Artukoğlu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, Kuruluşu milattan önce 380’li yıllara dayanan, Sokrates gibi birçok filozofun yetiştiği Atina Akademisi’nin Yunan olmayan bir yabancıya verdiği ilk Yüksek Şeref Ödülüne layık görülmüştü. Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın bu başarısı, Birmingham kentinde de dile getirilen konu oldu. 

Yurda dönüşünde Prof. Dr. Haberal'ın karşılayanlar arasında bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş de Türkiye'nin yanık tedavisinde geldiği noktaya vurgu yaptı. Başkent Üniversitesi'nin önceki rektörlerinden ve sağlık kuruluşları direktörü Prof. Dr. Ali Haberal, Prof. Dr. Kenan Araz, eski rektör vekili Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu da yanık tedavisinin önemine değindi. Prof. Dr. Mehmet Haberal'a teşekkür etti.

Grzew J U

P1 Q M011

F34O0W X

A Ym Q Ivs

Editör: Batuhan Darakci