Sağlık ve eğitim alanında Türkiye'de birçok ilke öncülük yapan Başkent Üniversitesi kurucusu, bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, tarım ve hayvancılıkta da önemli çalışmalara imza attı. Özellikle organik tarım ve hayvancılığın "Türkiye'nin milli güvenlik sorunu" kadar önemli olduğunu belirten Haberal, bu konuda öncü çalışmalara yıllar önce başlamış.
Gıda Savaşları Kapıda
Haberal'ı, ameliyatlardan sonra kimi zaman tarlalarda kimi zaman son derece modern bir biçimde yaptırılan mandırasında görebilirsiniz. Haberal, "Hangi çağda yaşarsak yaşayalım, tarımdan vazgeçemeyiz. Aksine nüfus artışı devam ettikçe, iklim şartları değiştikçe tarım daha çok önem kazanıyor." dedi.
AB ülkelerinin bütçelerinden tarıma %40 pay ayırdığına dikkat çeken Haberal, 2050 yılında dünya nüfusunun 9.5 milyara ulaşacağını, günümüzde 1 milyar insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti ve şunları söyledi "Bu tablo karşısında ülkelerin tarımdaki verimi en az %60 artırması gerekiyor. Eğer tarımdaki verimi gelecek 30 yılda artıramazsak, dünya gıda savaşlarıyla karşı karşıya kalacak. Bu güzel coğrafyada dört iklimi yaşıyoruz. Üç tarafımız denizlerle çevrili. Türkiye; meyvede, sebzede, tahılda ve özellikle hayvansal ürünlerde son derece önemli bir ülke. Onun için üzerimize düşeni yapmak zorundayız."
Neden Tarım ve Hayvancılık
Prof. Haberal'ın sağlık ve eğitim alanındaki başarıları biliniyor. Üniversite kurarak binlerce öğrenciye eğitim-öğretim olanağı sağladı. Hastaneler kurarak şifa dağıttı. İşsizlere istihdam sağladı. Dünya onu ayakta alkışladı. Organ nakli başta olmak üzere pek çok ilke imza atarak dünya çapında büyük ödüller kazandı. Tarım ve hayvancılıkta ise Açkar Süt Dünyası'nı, Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü'nü kurdu. Prof. Haberal "Ülkemiz, gıda, tarım ve hayvancılık gibi halkın sağlığı ve bekası bakımından çok önemli ve uzun dönemli önlemlerle düzenlenebilecek sorunlarla karşı karşıya. İthalata bağımlılık çok üst düzeylere ulaştı. Bu bağımlılık, tohum üretimi ve kullanımı dahil pek çok alanda sürdürebilirlik sorunları yaratmakta. Başkent Üniversitesi kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü'nün kuruluş amacı çalışma alanlarında eğitim-araştırma-geliştirme ve bilimi yayma, insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunması olarak belirlendi."
Doğal Ürünler Hastanelerde ve Üniversitede Tüketiliyor
Prof. Haberal, büyük önder Atatürk'ün 9 Haziran 1923 yılında söylediği "Çiftçilik milletimizin hayatı, serveti ve kudretidir." sözlerini hatırlattı. Üniversiteye bağlı Süt Ürünleri fabrikasını 7 Kasım 2005 tarihinde Ankara'nın Kazan ilçesinde faaliyete geçiren Haberal, kuruluşun Avrupa standartlarında üretim yapacak şekilde modern donanımlı bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor.
Haberal işletmede, süt, beyaz peynir, kaşar peyniri, yoğurt, süzme ve çömlek yoğurt, ayran, tereyağı, kaymak, tulum peyniri çeşitleri, dil peyniri, örgü peyniri ve patentli ürünü olan minci peyniri üretildiğini belirtti.
Tarlalarında soğandan patatese çeşitli ürünler yetiştiren, meyve bahçeleri bulunan Haberal, yetiştirdiği doğal ürünlerin bir kısmının hastanelerinde ve üniversitede tüketildiğini belirterek, baba mesleği olan fırıncılığı da sürdürdüğünü sözlerine ekledi.