Haberal, ilkokula kendi köyünde başlayıp, ilk 2 sınıfını okul olmadığı için teyzelerinin misafir odasında okumuştu. Kalan seneleri, kendisinin de taş taşıdığı yeni okulda tamamlamıştı. İşte o zor şartlardan sonra, Ay yıldızlı Türk Bayrağını dünyanın en tepesinde dalgalandıran, dünyada sayısız ilke imza atan bir bilim insanı oldu. Haberal, başarı hikayesini öğrencilerle paylaşırken önemli mesajlar verdi.
Rize'nin Subaşı köyünde başlayıp, dünyanın en tepesinde zirveye ulaşan bir başarı hikayesi. Rize'nin Pazar İlçesinden gelen öğrenciler, rol model olarak örnek aldıkları Prof. Dr. Mehmet Haberal ile biraradaydı.
Ankara Rize Pazarlılar Derneği, Pazar'da 29 okulda, 4 bin 500 öğrencinin katıldığı "Cumhuriyet" temalı kompozisyon ve şiir yarışması düzenledi. Dereceye giren öğrenciler, vaat edilen Ankara gezisi kapsamında, Rize'nin değeri Prof. Dr. Mehmet Haberal ile tanıştılar.
Dernek Başkanı Selahattin Bal, üyeler ve öğrenciler, Haberal'ın Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesindeki makamındaydı. Türkiye'yi gururlandıran, dünya ödüllerini yakından gördüler.
Atina Akademisi'nin dünyada ilk kez yunan olmayan bir yabancıya verdiği yüksek şeref ödülünün ayrı bir anlamı da vardı. Haberal oradaki konuşmasında, memleketi Rize'yi tüm dünyaya duyurmuş, önemli mesajlar vermişti. Ve tarihinde ilk kez, Haberal'ın tek bir imzasıyla İstanbul'da yapılan Dünya Organ Nakli Derneği'nin 30. bilimsel kongresi.
Buluşmaya, Mütevelli Heyet üyesi eski bakan Nevzat Ercan ile Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal da katıldı.
Prof. Mehmet Haberal, Rize'de teyzelerinin oturma odasında başladığı eğitim hayatı sonunda; Türkiye'de organ naklinde bir çok ilkin altına imza atan, Ay yıldızlı Türk bayrağını en tepede dalgalandıran dünyaca ünlü bir bilim insanı olarak ülkesini gururlandırdı. Öğrencilere, onlara yol gösterecek önemli mesajlar verdi.
Haberal, öğrencileri tebrik edip, onlarla fotoğraf çektirdi. Ankara Rize Pazarlılar Derneği ve Rize Pazar'dan gelen öğrenciler, teşekkür ve minnetle ayrıldı Haberal'ın yanından.