Prof. Dr. Mehmet Haberal bir ilkin daha öncüsü oldu. 2018-2020 yıllarında başkanlığını yürüttüğü Dünya Organ Nakli Derneği'nin 30. Bilimsel kongresi ilk kez, Prof. Haberal'ın tek bir imzasıyla İstanbul'da yapılıyor. 90 ülkeden 2 bin 500 bilim insanı İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, Ay Yıldızlı Türk Bayrağı altında buluştu.
Kongrenin 3. Günü bilimsel oturumlar ve Thomas Starzl ödül töreniyle, yoğun ve verimli geçti. İstanbul; Dünyanın dört bir köşesinden, 2 bin 500 bilim insanını ağırlıyor. Bu gurur tablosunun mimarı; Prof. Dr. Mehmet Haberal.
Dünya Organ Nakli Derneği'nin 30. Uluslararası kongresi, Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde ilk kez İstanbul'da yapılıyor. Derneğin toplantıları bu yıla kadar Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da yapılıyordu. 2018-2020 yıllarında derneğin başkanlığını yürüten Prof. Haberal bu kuralı değiştirdi. Toplantıların bölgesel olmasına ilk bölgenin de bizim bölgemiz olmasına karar verdi. 30. kongrenin adresi olarak da İstanbul'u belirledi.
İstanbul Kongre Merkezinin ev sahipliği yaptığı kongre 3. günündeydi. Başkent Üniversitesi Standına ilgi yoğundu. Katılımcılar Prof. Dr. Haberal'a teşekkür etti, kitap imzalattı, bol bol fotoğraf çektirdi. Kongrenin önemli başlıklarından biri 2008 yılında Haberal'ın öncülüğünde çıkarılan İstanbul Deklarasyonu.
Dünya İstanbul deklarasyonu grubu, farkındalık yaratmak için deklarasyon liderleriyle röportaj yaptı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Nadey Hakem ile beraber kamera karşısındaydı. Prof. Haberal'ın mesajı netti; "Sağlığın turizmi olmaz, organ ticareti kabul edilemez" oldu.
Thomas Starzl Ödül töreni de yapıldı. Önce gazeteci Zofeen Ebrahim bir gazetecinin gözünden, organ nakli ve bağışını anlatan sunumunu yaptı. Ardından derneğin eski başkanlarından, "Transplantation Journals" dergisi editörlüğünden emekli olan Prof. Dr. Jeremy Chapman'a teşekkür plaketi takdim edildi.
Sonrasında Prof. Dr. Mehmet Haberal çıktı kürsüye. Prof. Dr. Haberal, Thomas Starzl ödülünü Prof. Dr. Robert Montgomery'e takdim etti. Pandemi nedeniyle 2020 yılı ödülünü alamayan Prof. Andreas Tzakis'e de ödülünü yine Prof. Haberal teslim etti.
Prof. Dr. Mehmet Haberal, kurucusu olduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği'nin toplantılarına da katıldı. Bilim insanları ülkelerindeki gelişmeleri ele aldı, araştırma ve çalışmalarını aktardı. Prof. Dr. Haberal da soru ve görüşleriyle sunumlara katkı sağladı. Bilim insanları, binlerce bilim insanını İstanbul'da buluşturan Haberal'a teşekkür etti.
Kongre 25 Eylül'de sona erecek. En seçkin bilim ödülü Medawar, ilk kez bir Türk bilim insanına; Prof. Dr. Mehmet Haberal'a takdim edilecek.