Günün anlam ve önemine değinildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi;
“Cumhuriyet’in en büyük kazanımlarından biri de bugün 88.nci yılını kutladığımız; ”Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının” verildiği bu tarihi gündür.
Birçok Avrupa ve Dünya ülkesi kadınlarının o tarihte sahip olamadıkları ve bizim kadınlarımıza eşit temsil yolunun açıldığı bu çağdaş uygulama, aynı zamanda M.Kemal Atatürk’ün Türk Kadınına verdiği tarifi olmayan bir değerin en büyük göstergesidir.
Yüzyıllarca ikinci sınıf insan durumuna düşürülmüş, hiçbir hak ve hukuki statüsü olmayan, Türk Kadınını olması gereken yere yükseltip, eşit haklara ve eşit onura sahip insan ve yurttaşa dönüşmesini sağlayan Atatürk; belki de aydınlanmacı ve devrimci ruhunu en güçlü bir şekilde burada hissettirmiştir.
Genç cumhuriyet’in ilk yıllarında, çağdaşlaşma ışığında atılacak her adımda ve bu yapının oluşmasında kadının,erkekle birlikte ortak mücadele vermesinin mecburiyeti vardır.
1933 yılında kadınlar için muhtar ve köy heyetine seçilme hakkı; Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde GÜL ESİN Hanım’ın muhtar seçilmesi ile tescillenmiştir.
Bu süreç,8 Şubat 1935 Türkiye genel seçimlerinde 17 kadının ilk kez Milletvekili seçilip Meclis’e girmeleri ile devam edecektir.
Günümüzde Kadınların karar verici konumlarda ve siyasi yaşamda yeterince temsil edilmemeleri oldukça üzücü ve bir o kadar düşündürücüdür.
İnancım odur ki siyasette ki aktif kadın sayısının artması, meclis de ki Milletvekili dağılımında kadın vekillerin çoğalması hem siyasi yaşamımıza, hem de ülke yönetime çok önemli katkılarda bulunacaktır.
Toplumun her alanında, kadınlarımızın tüm meslek dalları ile birlikte Milletvekili olabilmelerinin de yolunu açan, ışık tutan M.Kemal Atatürk ve devrimci arkadaşlarını en tükenmez sevgi, saygı ve rahmet duygularımla anıyorum.
Tüm kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88.nci Yılı Kutlu Olsun.”