Aradan geçen 49 yılda, sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok başarı ve ilklere imza atmayı sürdürdü, Profesör Doktor Haberal. Türkiye'yi, dünyada organ naklinin zirvesine taşıdı, Türk bayrağını gururla dalgalandırdı. Öyle ki, Eylül aydında 97 ülkeden 3 bin bilim insanını İstanbul'da buluşturdu. Ve 3 Kasım'ın 49. yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal; yakın dostu, hocası, bu süreçte önünü açan Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın kabrini ziyaret etti. Hekimler ile yıllar önce organ nakliyle yeniden yaşam yolculuğuna başlayan hastaları da, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde Prof. Dr. Mehmet Haberal ile biraradaydı. Birlikte pasta keserek kutladılar, bu tarihi günü. 

Yarım asra dayanan bir başarı. Tıp tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı. Kronik organ hastalarının umut ışığı. Türkiye'de organ nakli, 49 yaşında. 3 Kasım 1975 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Haberal, ekibi ile birlikte Hacettepe Hastanesi'nde ilk böbrek naklini gerçekleştirdi. O tarihi günde Mürüvet Çalışkan’dan alınan böbrek, oğlu Bahtiyar’a hayat verdi.

Türkiye'de organ naklinin başlamasında Prof. Dr. Haberal'a en büyük desteği veren, tüm olanakları sunarak önünü açan isim ise Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ydı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, 3 Kasım'ın 49. yılında, hocası, yakın dostu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın Bilkent'teki kabrini ziyaret etti. Çiçek bıraktı, dua okudu. Prof. Dr. Haberal, şükranla andı İhsan Doğramacı'yı. Ve o tarihi sürecin nasıl başladığını, sonrasında gerçekleşen ilkleri anlattı. 

Prof. Dr. Haberal'ın kapısını açtığı organ naklinde Türkiye, artık dünyada söz sahibi. Bunun kanıtlarından biri de; Eylül ayında, 97 ülkeden 3 bine yakın bilim insanını, Haberal öncülüğünde İstanbul'da buluşturan TTS kongresi. Başkent Üniversitesi yöneticileri, hekimleri ve organ nakliyle yeniden yaşam yolculuğuna başlayan hastalar da bu tarihi günü unutmadı. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde biraradaydı hepsi.

Sabahat Başaran Özdemir. Bugün O'nun için de, yeniden yaşam yolculuğunun 34. yılı. 1990 yılında, Başkent Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tarafından gerçekleştirilen karaciğer nakliyle tutunmuştu yaşama. Yıllardır transplantasyon servisinde sekreterlik yapıyor. Evlendi, oğlu oldu, sonra da torununu aldı kucağına. Yani 1 organ 3 kuşağa hayat oldu. Prof. Dr. Haberal'a çiçekle teşekkür etti. 

Ve 74 yaşındaki Salih Hadidi. 44 yıl önce ağabeyinden alınan böbrekle tutundu yaşama. Kontrolleri için Şanlıurfa'dan Ankara'ya geldi. Yarım asra yaklaşan tarihi süreci ve önemini Prof. Dr. Mehmet Haberal anlattı. Ardından hep birlikte 49. yıl pastasını kestiler. Sabahat Başaran ile Salih Hadidi'nin teşekkürü; Haberal ve ekibine. Çağrıları ise ortak; organ bağışının artması. 

3 Kasım 1975'den sonra, 3-9 Kasım haftası; Organ nakli ve Organ bağışı haftası olarak kutlanıyor. Unutulmamalı ki; yaşamı, bağışlanacak bir organa bağlı olan binlerce hasta var. Ve zaman, onların aleyhine işliyor. İhtiyaçları olan tek şey; Duyarlı insanların organ bağışı.