Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Zonguldak’ın geçmişten bugüne taşıdığı ekonomik ve stratejik öneme dikkat çekti.

Vali Hacıbektaşoğlu, “Her zaman önümüze bakacağız. Dünya nereye gidiyor, Türkiye nereye gidiyor ve biz bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğiz buna odaklanmalıyız. Zonguldak, Türkiye’nin bir aynasıdır; sosyoekonomik yapının ve ekonomik dönüşümün bir yansımasıdır,” ifadelerini kullandı.

Vali Hacıbektaşoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Her zaman önümüze bakacağız. Zamanın bizi getirdiği noktadan, dünya nereye gidiyor, Türkiye nereye gidiyor ve biz onunla olarak nereye gideceğiz, ne yapacağız bunlara bakacağız. Zonguldak, Türkiye’nin bir aynasıdır. Türkiye’nin sosyoekonomik yapısının, Türkiye ekonomisinin mucizesi Zonguldak ekonomisi ile bunu görebilirsiniz; onu yansıtır.

ZONGULDAK’IN TARİHİNDE KÖMÜRÜN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ!”

Zonguldak, Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir. 1829 yılında kömürün bulunmasıyla Zonguldak’ın tarihi değişmiştir. Kömürün işletilmesiyle Zonguldak’ta üretim başlamıştır. Zonguldak, üretimle var olmuş bir şehirdir. Zonguldak bir şantiye olmuştur; yıkandı, taşındı ve gelişmiş bir yer olarak bütün yerleşimi de bununla beraber değişmiştir.Zonguldak’ta Taş Kömürü Havzası’nın üretimiyle, Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kurumu Zonguldak’ta kurulmuştur ve hala bugün yaşamaktadır. Sosyal güvenlik kavramı, iş güvenliği kavramı Zonguldak‘ta doğmuştur. İlk üniversite diyebileceğimiz Maden Mektebi, 1924 yılında Zonguldak‘ta kurulmuştur.

“Türkiye’nin ilk termik santrali Zonguldak’ta kuruldu!”

Türkiye’nin ilk termik santrali olan Çatalağzı Termik Santrali de Zonguldak’tadır. Çelik üretimi Zonguldak’ta başlamıştır. Bugün hâlâ taş kömürü üretiminde Türkiye Taşkömürü Kurumu, ülkemizin en yetkin ve kapasiteli kurumlarından biridir. Türkiye enerji üretiminde, termik santrallerle 3370 megavatlık bir kapasiteye sahiptir. Zonguldak, elektrik üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradadır ve toplam üretimin %7 - 7,5’ine tekabül etmektedir. Zonguldak, Avrupa’nın en büyük çelik üreticilerindendir. Enerji, kömür üretimi, elektrik üretimi ve demir-çelik üretiminde en ön sıradadır. Çelik servisi yapan onlarca firma vardır. Toprak sanayi, toprak endüstrisi ve orman endüstrisinde de çok ciddi bir yönetim kapasitesine sahiptir.

“Zonguldak’ta limanlarda 1 Milyar 350 milyon liralık ihracat yapıldı!”

Bugün Zonguldak’ta beş liman vardır. Şehir, yaklaşık 1 milyar 350 milyon dolarlık ihracatla yılı kapatmıştır. Üretiminin %40-45’i sanayi üretimidir; bu, ülke ortalamasının çok çok üzerindedir. Organize sanayi bölgelerinde 25.000 kişi istihdam edilmektedir. Toplamda ise 55.000 aktif sigortalı bulunmaktadır.

“Filyos Gaz sahasında Türkiye gaz üretiminin yaklaşık yüzde 80’i üretilmiştir!”

İlk gaz işleme deniz platformu da 2027 yılında devreye alınacak ve Türkiye’nin gaz iletim hatlarına pompalanacaktır. Bu, hem Türkiye hem de Zonguldak ekonomisi için büyük katkılar sağlayacaktır. Geçen yıl 1 milyar 700 milyon metreküp doğal gaz, Karadeniz gaz sahasından Filyos’tan BOTAŞ hatlarına pompalanmıştır. Bu, Türkiye üretiminin yaklaşık %80’ine denk gelmektedir. Bugün itibarıyla günlük 9 milyon metreküp gaz basılmaktadır. Bu aylık 250 milyon metreküp, yıllık ise yaklaşık 3,5 milyar metreküp doğal gaza karşılık gelmektedir. Filyos Limanı, doğal gaz keşfi ve işlenmesi ile birlikte büyük bir ivme kazanmıştır. Filyos Projesi; özel endüstri bölgesi, lojistik bölgesi ve birçok sanayi bileşenlerini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu projenin önemi çok büyüktür.

Filyos Limanı’na ana ulaşım hattının bağlanması çok önemlidir ve bunun mutlaka sağlanması gerekmektedir. Ulaşım alanında Şile-Bartın-Zonguldak yolu devam etmektedir. Bunun 16 km’lik Karadeniz Ereğli Çevre Yolu, 13 km’lik Zonguldak’ın batı bölümü ve Bartın yol ayrımı hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bu projelerin 2027 yılında tamamlanması beklenmektedir.

“Filyos vadi Projesine ulusal çapta başarılı olmuş firmaları davet ediyoruz”

Ulaşım alanlarının tamamlanmasıyla birlikte Filyos Vadisi Projesi’nin altyapı çalışmaları da sürmektedir. Buradan ilan ediyoruz ki, Filyos Vadisi Projesi’nde özellikle serbest bölgeyi çalıştıracak, ulusal çapta başarılı olmuş, kendini ispatlamış firmaları davet ediyoruz. Çok büyük imkânlar sunacaktır. Zonguldak’ta her zaman bir araya geldiğimizde şunu tartışıyoruz: Filyos Vadisi Projesi Zonguldak ekonomisine neler katacaktır? Merkez yönetimin temsilcileri olarak, yerel yönetimler, iş dünyası ve Zonguldak kamuoyu olarak bunu hayal etmemiz ve dersimize çok iyi çalışmamız lazım.

“Zonguldak Ekonomisi artık kömüre bağlı olmaktan çıkıyor!”

Zonguldak ekonomisi kömüre bağlı bir ekonomi değildir; madene bağlı bir ekonomi değildir. Evet, kömür üretimi ve madencilik, Zonguldak ve Türkiye ekonomisinde başından bu yana çok önemlidir. Ancak şu anda ekonomik etkisinden çok, bu şehrin taş kömürüne olan sosyal ve psikolojik etkisi yüksektir.Enerji Bakanlığımızın politikalarıyla bu rezervin bir an önce çıkarılması hedeflenmektedir. Sahada çalışan özel firmalar, yatırımcılar, yeni ruhsatlar alan yerel firmalar bu sürecin içindedir. Hep birlikte bu kömürü bir an önce çıkartıp ülke ekonomisine kazandırmak en büyük hedeflerimizden biridir.Ancak Zonguldak ekonomisi büyük oranda dönüşmüştür ve dönüşmeye de devam etmektedir” ifadelerimde bulundu.

Muhabir: Batuhan Darakcı