Zonguldak

Yapılan ihale sonucunda çalışmalar başladı

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Yayla Konağı'nda tadilat işlemi başladı.

TTK Yayla Konağı'nın geçtiğimiz günlerde yapılan ihale sonrasında; dış cephe boyası, yağmur olukları ve çatı tadilatı yapılıyor.
SİT Alanı içerisinde bulunan Yayla Konağı yeşil alan ve peyzaj düzenlemesi ile il dışından gelenlerin büyük beğenisini kazanıyor. 

YAYLA KONAĞI HAKKINDA 

Yayla Konağı, 9 Aralık 1906 tarihinde, Toussounlouoglu Hüseyin bin İbrahim’den (Tosun Oğullarından Hüseyin oğlu İbrahim) Societe d'Heraclee Osmanlı A.Ş. (S.O.H) adına Osmanlı Bankası müdür yardımcısı Gaston Auboyneau tarafından satın alınan 22 dönümlük plato üzerinde, 1910 yılında “Ereğli Şirketi Direktörlük Konağı” olarak inşa edilmiş bir Fransız yapısıdır. Plato (yayla) üzerinde yapılmış bir konak olması nedeniyle Yayla Konağı” olarak anılmaktadır.
1936 tarihinden sonra Etibank’a bağlı Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) Kurumuna devredilmiş, 1940’dan sonra ilk yapıldığı haliyle misafirhane olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Düzgün kesme taştan yapılmış zemin üstünde iki katlı ve yapı dikdörtgen planlı yapıdır. Bahçesinde Zonguldak’ın ilk tenis kortu (1942) olan Yayla Konağı, üst katlar bir sıra taş, bir sıra tuğla olarak almaşık düzende yapılmıştır. Yapı, beşik çatılı olup Marsilya kiremidi ile örtülmüştür. Yapının ilk iç zemin döşemeleri tüm güzelliğiyle varlığını korumaktadır.
Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) İnşaat Müdürlüğü ihale dosyaları çizelgesinden alınan belgede; “Yayla Konağı Tevsii Projesi” ile (ana yapının özelliklerine uygun olarak) ana yapının her iki tarafına uzatmalar yapılmıştır. 1950 yılında yapılan misafirhane büyütülmesi projesi 20.2.1951 tarihinde tamamlanmıştır.
EKİ’nin kuruluşundan günümüze kadar Misafirhane olarak kullanılan, (Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanterinde Ankara K.T.V.K.K.25.04.1989/787 kararla) tescilli tarihi yapı, günümüzde de TTK Yayla Konağı Misafirhanesi olarak kullanılmaktadır. Yayla Konağı; 30 oda 60 yataklı bir misafirhanedir.
(Zonguldak Nostalji)