Şehrin göz bebeği Tersane plajına dökülen hafriyat toprağının bir haftayı aşkın süredir bölgeden kaldırılmadığını, bırakılan hafriyat toprağının dalgaların etkisiyle her geçen gün daha fazla denize karıştığını belirten Milletvekili, yetkililere “Hafriyat atığını kaldırmak için neyi bekliyorsunuz?” diyerek seslendi.

Kentin birçok noktasına gelişi güzel saçılan hafriyatların yol açtığı çevre sorunlarının, yetkili kurumların gerekli hazırlıkları yapmaması ve yeterli önlemleri almaması nedeniyle adeta çevre katliamına dönüştüğünü ifade eden Yavuzyılmaz, sorunun kök nedeninin “Zonguldak’ta Düzenli Depolama Tesisinin bulunmaması” olduğuna dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:

“Zonguldak’ın hafriyat felaketlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğumuz tespitlerde hafriyat üreticilerinin artık uzaklara gitmeye dahi gerek duymadan, kent merkezine atıklarını boşalttığını tespit etmiş, Kapuz plajı otopark bölgesi ve Kozlu Öğretmen Evi arkasındaki çevre katliamına dur demiştik. Bugünlerde yine aynı korkunç manzaralarla karşı karşıyayız. Orta Kapuz ve Tersane mevkiinde devam eden üst geçit çalışmalarından çıkan hafriyat toprağının Tersane plajı bölgesine gelişi güzel döküldüğünü üzülerek şahit olmaktayız.  

Şehrimizin göz bebeği plaj alanlarına dökülen hafriyat toprağının bir haftayı aşkın süredir bölgeden kaldırılmaması ise tam bir muamma. Buradan yetkili kurumlara sesleniyor ve ‘dalgaların etkisiyle her geçen gün daha fazla denize karışan hafriyat atığını kaldırmak için neyi beklediklerini’ sormak istiyorum. 

 ‘Baş sorumlu kente hafriyat depolama tesisi kuramayan yetkilerdir’

Ayrıca Zonguldak’ın hafriyat sorununa ilişkin önceki yıllarda vermiş olduğum bir soru önergesine Çevre Bakanlığınca dönülen yanıtta, Zonguldak İlimiz genelinde hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları döküm sahasının bulunmadığı, ilgili Belediyeye, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarıma Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde gerekli çalışmaların yapılması için talimat verildiği aktarılmıştı.

Ancak önergemizin üzerinden geçen yaklaşık 2 yıllık süre zarfında ilgili yönetmeliğin 8. Maddesine göre görev ve yükümlülüğü bulunan kurumların gerekli hazırlıkları yapmaması ve gereken önlemleri almaması nedeniyle bu çirkin manzaraları görmeye devam ediyoruz. Çünkü kamu ve özel sektör firmalarınca çıkartılan hafriyat atıklarının boşaltılması için öncelikle bir yer gösterilmesi ve mevzuatta belirtilen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmelere caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerekmekte. Bu nedenle sorunun kök nedeni " Kentte Düzenli Depolama Tesisinin bulunmamasıdır". Yani hafriyat kirliliğinin baş sorumlusu bunca zamandır kente hafriyat depolama tesisi kuramayan yetkilerdir. 

’Süreç Tavşana kaç, tazıya tut misali idare ediliyor’

Diğer yandan, Belediyelerin kurması gereken söz konusu tesislerle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığına da görev ve sorumluluklar düşmektedir. "İlgili yönetmeliğin "Bakanlığın Görev ve Yetkileri" başlıklı 6. Maddesine göre Bakanlık; atıkların yönetimine ilişkin politikaları saptamak, yönetmeliğin uygulanmasına yönelik işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,  gerekli tedbirleri almak, geri kazanılmış ürünlerin kullanımını özendirmek ve yönetmelik kapsamında yer alan atıkların oluşumundan bertarafına kadar yönetimleri kapsayan bütün faaliyetlerin kontrolünü ve denetimini yapmakla yükümlüdür.
Bu önemli misyonunu yerine getiremeyen Bakanlık, her ne kadar merkez ve taşra teşkilatında görevli personelleri tarafından denetimler yapılarak, idari para cezalan uygulanmakta olunduğu ifade etse de yaptırımların caydırıcı olmadığı da ortadadır. Günün sonunda hafriyat üreticisi işletmeler bildiğini okumakta, göstermelik cezalarla tüm bu süreçler ‘Tavşana kaç, tazıya tut’ misali idare edilmeye devam edilmektedir. Konunun takipçisi olmaya, Zonguldak’ın doğasını korumaya devam edeceğiz.”