CHP Zonguldak eski Belediye Başkan Aday Adayı, Makina Mühendisi ve İktisatçı Turgut Aydın, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremin ikinci yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Aydın, "Zonguldak ilinin de deprem riski altında olduğunu ve gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğini" vurguladı.
Turgut Aydın, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde geçmişte yaşanan büyük depremleri hatırlatarak, Zonguldak’ın çevresinde birçok yıkıcı depremin meydana geldiğini belirtti.
Aydın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin üzerinden 2 yıl geçti. 11 şehrimizi kapsayan ve geniş bir alanı etkileyen asrın felaketi sonucu resmi rakamlara göre 53 537 resmi olmayan rakamlara göre daha fazla insanımız hayatını kaybetti, aileler yok oldu, milyarlarca lira maddi kayıplar oluştu.
Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun. Allah’tan böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını diliyorum.
Her felakette olduğu gibi bu felakette de hayatlarını hiçe sayarak kurtarma faaliyetlerinde üstün gayret gösteren kahraman MADENCİLERİMİZİ DE yürekten kutluyorum. Ayaklarına taş değmesin diyorum.
6 Şubat depremi öncesi de ülkemiz yine büyük depremlerin yıkıcı etkisi altında kaldığını çok iyi biliyoruz.
Bu depremlerin birçoğu çok Zonguldak ilinin çok yakınından geçen Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelmiştir.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BÖLGEMİZDE MEYDANA GELEN DEPREMLER
1944 Bolu – Gerede: 7,2
1951 Kurşunlu: 6,9
1957 Abant: 7,1
1967 Mudurnu: 7,1
1968 Bartın : 6,5
1999 Gölcük: 7,4
1999 Düzce: 7,2
2022 Düzce: 6,0
BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Antalya, Samsun, Kars, Erzurum, Batman, Ardahan, Iğdır, Adana, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum.
Yapılan çalışmalarda ZONGULDAK il merkezi 2. Derece riskli deprem bölgesinde, çevresi ise 1. Derece riskli deprem bölgesinde. Geçmiş yaşanmışlıklar ve Bilim bize diyor ki Zonguldak ili risk altındasın, tedbirlerini almalısın.
Şimdi soruyorum Zonguldak’da depreme karşı ne tedbirler alındı
- Şehirdeki riskli yapılar tespit edilip envanteri çıkarıldı mı ?
- Riskli yapılarla ilgili ne gibi işlemler yapıldı. Yıkıldı veya güçlendirilmesi yapıldı mı?
- Başta Hastaneler, okullar olmak üzere Kamu binalarının depreme dayanıklılık araştırmaları yapılıp çıkan sonuca göre gereği yapıldı mı?
- Kentsel dönüşüm sağlıklı yürüyor mu?
- Deprem sonrası hazırlıklar yapıldı mı?
- Zonguldak ilinde, imar planları ve yasal mevzuatlar depreme dirençli binalar yapılmasına olanak sağlıyor mu?
- Mevzuatlara uygunluk sıkı bir şekilde denetleniyor mu?
Bu soruların cevabı benim açımdan maalesef olumlu bir tablo çizmiyor.
Bunu en son yapılan ve mahkeme tarafından iptal edilen Zonguldak’ ın tamamını kapsayan imar planlamasında da gördük ; vadi yataklarına, dere kenarlarına, balçık zemine, heyelan riski olan yerlere, kömür üretimi sonucu altı boşalmış alanlara çok katlı binalar yapılabilmesine olanak sağlayan imar planları yapılmak isteniyor.
Bir doğa gerçeği olan Depreme karşı ne yapmalıyız:
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu kabul edip, depreme her anlamla hazır olmalıyız.
Depreme hazırlık özel bir çalışma, teknolojiler, bilgi, müteahhitlik, planlama ister, buna uygun çalışmalara disiplinli bir şekilde taviz vermeden, siyasetten uzak, geçmişte edinilen tecrübelerle birlikte bilimin ışığında hemen başlanmalıdır.
Bilginin ve teknolojinin geliştiği toplumlar depreme her an hazır olarak yaşamlarını sürdürüyor ve olası bir depremde insanlarını kurban vermiyor. Biz ise depreme hazır olmadığımız için büyük felaketlerle karşı karşıya kalıyoruz.
Türkiye bir deprem bölgesi,
Zonguldak’ da 2. Derece deprem bölgesinde etrafı da 1. Derece deprem bölgesi illerle çevrelenmiş her an, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi bir büyüklükte deprem olabilir.
Deprem öldürmez, bilgisizlik ve tedbirsizlik öldürür.
Bilimin ışığında depreme hazırlanarak,
Depreme dirençli binalar yapmak zorundayız.
Haydi Zonguldak;
Kamu idareleri, yerel yönetimleri bir plan dahilinde, birlikte hızlı şekilde devlet millet el ele vererek deprem öncesi ve sonrası için depreme hazır hale gelelim. 06 Şubat 2025