Yaşanan ekonomik kriz sonrasında sofraların vazgeçilmezi beyaz et ürünleri oldu. Son günlerde Zonguldak’ta da sıkça gündeme gelen tavuktan zehirlenme ve bakteri haberleri ise vatandaşı korkutmaya başladı...
Özellikle son yıllarda tüketimi artan ve her kesimden vatandaşın sofralarının vazgeçilmezi haline gelen tavuk ve tavuk ürünleri, yaşanan son olaylar sonrasında tüketicilerin kafalarında soru işaretinde neden oldu.
Geçtiğimiz aylarda Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, aynı işletmeden tavuk döner yiyen 9 kişi, zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.
TAVUK ZEHİRLENMESİ NEDEN VE NASIL OLUR?
Tavuk zehirlenmesi, genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır ve belirtiler tüketimden 2-12 saat ortaya çıkar. Karın ağrısı ve kramplar, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, halsizlik ve baş ağrısı tavuk zehirlenmesi belirtileri arasındadır.
Tavuk zehirlenmesi belirtileri şu şekildedir:
Karın ağrısı
Mide krampları
Bulantı ve kusma
İshal
Yüksek ateş
Halsizlik
Baş ağrısı
Tavuk zehirlenmesi nedenleri şu şekildedir:
Bakteriyel enfeksiyonlar
Tavuğun çiğ veya az pişmiş olması
Uygun olmayan saklama koşulları
Çapraz bulaşma