Zonguldak

“Maaş zamları açıklanmadan bütün ürünler zamlandı!”

Memur-Sen İl Temsilcisi, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon oranını açıklaması üzerine yazılı bir açıklamada bulundu.

Memur-Sen İl Temsilcisi, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon oranını açıklaması üzerine yazılı bir açıklamada bulundu. Kamu görevlileri ile emeklilerim 2024 maaş ücretlerine yansıyacak farkın yüzde 29,78 olduğunu söyleyen Aşkar eleştiride bulundu. Aşkar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon oranı yüzde 2,93 ve yıllık enflasyon yüzde 64,77 olarak açıklandı. Kamu görevlileri ile emeklilerinin 2024 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı yüzde 29,78 olarak belirlendi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gereği; Ocak ayında maaş ve ücretlere yapılacak yüzde 15 artış ve enflasyon farkı ile birlikte kamu görevlileri ve emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapılacak. 
Bu durumda en düşük kamu görevlisi maaşı (bekar) 30,910 ₺ iken en düşük kamu görevlisi emeklisi maaşı ise 14.700 seviyelerinde olacaktır. 

“EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ KARŞILANMALI”

En düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı arasındaki oran yüzde 47,5 olarak gerçekleşti. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farklılık kapatılmalı, öncelikle 8.077 ₺ ilave ödeme emekli kamu görevlilerine yansıtılmalı, kamu görevlisi emeklilerinin haklı beklentisi görülmeli ve sesleri duyulmalıdır. 

 “MAAŞLARA ZAM GELMEDEN BÜTÜN ÜRÜNLER ZAMLANDI

2024 yılında uygulanacak Asgari Ücret 11.402₺’den 17.002₺’ye yükseltildi. Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış, çalışanların haklı beklentilerinin görüldüğünün olumlu göstergesidir. 

Asgari ücretli zamlı maaşını Şubat ayında, kamu görevlilerimiz ise 15 Ocak'ta alacakken, Aralık ayında fiyatları baskılayarak enflasyonu düşük gösterme gayretinde olan piyasa yöneticilerinin “Aralık ayında enflasyonu baskılayalım, Ocak ayında zamları yansıtalım” anlayışının galip geldiği maalesef bir kez daha görülmüştür. 

Yılbaşı gecesinden itibaren sermaye/piyasa yöneticilerinin “Giderler artmadan gelirleri artırma” rekabetinin sonucunda etiketleri değiştirme yarışına şahit olduk. 

Gelirler 6 ayda bir defa artarken, önümüzdeki 6 ay boyunca giderleri anlık olarak ürünlere yansıtacak sermayedarlar; arz-talep dengesi kadar hakkaniyet/vicdan terazisini de kontrol etmelidir. 

“GELİR VERGİSİ ORANLARI YÜZDE 15’E SABİTLENMELİ”

Asgari ücretin 17.002,12 ₺ olarak belirlenmesi ile birlikte; Gelir Vergisi muafiyeti 2.550,32 ₺ Damga Vergisi Muafiyeti ise 151,82 ₺ oldu.

Gelir vergisi matrahları da yüzde 58,46 yeniden değerleme oranı kadar artarak; yüzde 15’lik dilim 110 Bin ₺,  yüzde 20’lik dilim 230 Bin ₺, yüzde 27’lik dilim ise 580 Bin ₺ olarak belirlenmiştir. 

Asgari ücretin bile 6–7’nci ay itibariyle %20’lik dilime girdiği sistemde; başta sözleşmeli personel olmak üzere kamu görevlileri yıl ortasından itibaren önemli ölçüde vergi ödeyecektir. 

Asgari Ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyetine bir adım daha eklenerek, kamu görevlilerinin gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi, alım güçlerinin korunması, kayıplarının önlenmesi gerekmektedir.”